keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Tähän se kaikki huipentui!

Mihin sisustusartesaanin (Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen koulutusohjelma, sisustusala) tähtää? Mitä tulen oppimaan koulutuksen loppuun mennessä?

Teoriaa on paljon, välissä on harjoitustöitä ja työharjoitteluita sekä ohjelmien ja toteutustapojen opettelua.

Kaikki kuitenkin kiteytyy lopputöihin. Sillon lyödään kaikki kortit pöytään, yritetään näyttää kaikki mitä osataan ja miten on matkan varrella kehitytty. Paras tapa kuvailla Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen sisustusalan koulutusta on siis esitellä lopputyöni.
Puuduttavan määrän diojen sijaan näätte nämä. (mutta niitä oli siis enemmän, paljon enemmän!) Koska näistä ymmärtää lopputyön ja kaikkien projektiemme pääkohdat.


Jo alkuseminaareissa (joissa saadaan lupa opettajilta edetä projektin kanssa) esitellään kohde ja asiakas. Diat ovat kuva painotteisia ja esityksissä puhutaan kaikki asiat auki. Kohteen ja asiakkaan esittely itselläni oli erittäin suppea, koska olin jo aiemmin tehnyt kyseisen asiakkaan kanssa yhteistyötä näyttötyön osalta. Näyttötyö esiteltiin myös koulussa jolloin kerroin perheestä, harrastuksista ja muusta joka kuvailee asiakkaan elämää ja kiinnostuksen kohteita. 


Tiloista toteutetaan aina mittapiirustukset. Itse tein Google SketchUpilla kaiken. Toinen tapa olisi ollut käyttää AutoCadia, mutta tässä projektissa mallinnuskuvat asiakkaalle olivat niin tärkeitä, että säästin aikaa käyttämällä vain kohteessa hyödyllisempää tapaa.


Tilasta otetaan lähtötilannekuvat. Omassa kohteessani perhe oli vasta muuttamassa kyseiseen osoitteeseen, jolloin rantasaunalla ei ollut vielä lainkaan huonekaluja, eikä aikaisemmasta kodista sinne sellaisia ole tulossa. Joten kaikki hankittaisiin uutena tarpeiden mukaan.

 Toiveista tehdään omalla näkemyksellä listaus. Itse käytin toiminnot ja toiveet listaa. Toiminnot esittelevät loogisesti asioita joita tilassa tulisi pystyä tekemään ja toive puolelle esteettisiä asioita ja erityistoiveita. Listasta on apua, kun tarvitsee perustella itselle, asiakkaalle ja opettajalle valintoja ja ajatuksia.

 Meillä on myös tapana laatia "Moodboard" eli tunnelmakuvakartta. (tapa=opettajien sanelema pakko :D ) Itse olen aina pitänyt varsinkin tästä vaiheesta, eikä ns pakotettua tilannetta ole koskaan tullut. Tunnelmakuvien tarkoituksena on kuvata tilaan tulevia värejä, materiaaleja ja fiilistä. Nämäkin selitetään auki, koska jokainen kokee kuvat omilla tavoillaan, ja opiskelija päästää muut kurkkaamaan omaan ajatusmaailmaansa. Ja kaikki valinnat suunnitelmassa tulee nojaamaan tähän konseptiin.
Tekovaiheessa kun kuvia hakee ja miettii niitä itsekseen saa jollain tapaa itselleenkin selvemmäksi mitä tullaan tekemään. Pääideana minulla oli kuvissa että tilaan haetaan vaaleaa kodikasta tunnelmaa, puupintaa, tulisija ja jotain erikoista kimaltavaa. Oma tapani oli tehdä lisäksi tunnelmakuvien alle värimäärityskuvat asiakkaan avuksi, koska kohteeni ei tule valmistumaan, eikä edes remontti alkamaan lopputöiden esityksiin mennessä.


Seinäpintavalinnat esittelin dialla, jossa kuvataan väriviivoilla mihkä tulee minkälaistakin pintaa. Muuri tultiin päälystämään rosoisella kimaltavalla toteutuksella ja muut pinnat paneloidaan, jotta väliin saatiin lämmöneristeet. Tästäkin diasta huomaa että esityksessä puheosuus on suuressa roolissa.

Monien sohva-, naulakko-, säilytyskaluste-, sohvapöytävaihtoehtojen ja kalustejärjestysten jälkeen esitin nämä kaksi loppuesityksessä. Koska toinen oli alkuperäisesti asiakkaan toiveiden mukainen ja toinen oli minun mielestäni suunnittelijana toimivampi järjestys.



Kohteista tehdään projektioita. Nämäkin onnistuu helposti käyttämälläni ohjelmalla, mutta muitakin tapoja on kuten aiemmin mainitsemani AutoCad tai perinteinen käsin piirtäminen paperille.

Kaikkien vaihtoehtojen ja harkintojen ja toteutustyön esittelyn jälkeen päästään usein odotetuimpaan kohtaan. Tilan 3D mallinnuksen rendatut kuvat, joista on mahdollista saada lähes aidon näköiset. Sekä tilan valmiit kuvat. Koska oma kohteeni ei valmistunut, ovat loppukuvani tehty tietokoneella.





Esitykset päättyvät kiitoksiin ja opettajien palautteisiin (jotka eivät ole koskaan olleet vielä liian kriittisiä muutenkin jännittävään tilanteeseen, huh). 

Itse voisin käydä koulutuksen vaikka uudestaan, paljon tuli opittua ja koettua.

~Maria



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti